czwartek, 7 lipca 2022r.

Polityka prywatności

Polityka prywatności i bezpieczeństwa danych

Postanowienia zawarte w niniejszej Polityce prywatności dotyczą oficjalnej strony internetowej Urzędu Gminy Sulmierzyce.

Informacje o przetwarzaniu danych osobowych:

Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się zgodnie z przepisami Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (dalej zwanego RODO)  w  sprawie ochrony osób fizycznych oraz innymi powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, w tym Prawa telekomunikacyjnego i ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Kto jest administratorem Państwa danych?

Administratorem Państwa danych osobowych jest Wójt Gminy Sulmierzyce z siedzibą władz w  Sulmierzycach pod adresem ul. Urzędowa 1, 98-338 Sulmierzyce. Można się z nim skontaktować:

  • poprzez adres e-mail: ug@sulmierzyce.eu,
  • telefonicznie pod numerem +48 44 684 60 56,
  • pisemnie na adres: Urząd Gminy Sulmierzyce, ul. Urzędowa 1, 98-338 Sulmierzyce.

Jak się skontaktować z Inspektorem Ochrony Danych?

Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować w  sprawach związanych z ochroną danych osobowych pod adresem poczty elektronicznej   iod@sulmierzyce.eu   lub pisemnie na adres siedziby Administratora.

Jakie Państwa dane przetwarzamy ?

Jeśli wyrażą Państwo zainteresowanie, w celach kontaktowych będziemy przetwarzać Państwa podstawowe dane identyfikacyjne przekazane nam w rozmowie telefonicznej, korespondencji mailowej, osobiście lub za pomocą formularza kontaktowego umieszczonego na naszej stronie.

Jeśli skontaktują się Państwo z nami za pomocą formularza lub wysyłając do nas maila na podany na stronie adres email, będziemy przetwarzać otrzymane w ten sposób dane, czyli imię i nazwisko, adres email i/lub numer telefonu i treść Państwa wiadomości, ewentualny opis sprawy, w której się Państwo z nami kontaktują.

Podczas korzystania z naszej strony internetowej zbieramy określone informacje poprzez tzw. ciasteczka. Więcej wyjaśnień mogą Państwo znaleźć w rozdziale „Pliki cookies“.

Do czego będziemy używać Państwa danych osobowych i na jakiej podstawie?

Państwa dane osobowe będziemy przetwarzać w następującym celu – dane osobowe podane w  zapytaniu będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa zapytanie.

Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest wyrażona przez Państwa dobrowolna zgoda na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane zapytanie lub akceptację stosowanych plików cookies.

Czy mają Państwo obowiązek podać dane osobowe?

Podanie danych  w formularzu kontaktowym jest dobrowolne. Należy mieć jednak na uwadze, że jeśli nie zostawią Państwo podstawowych danych – nie będziemy mogli się z Państwem skontaktować, ani udzielić odpowiedzi na zadane pytanie.

Jakie przysługują Państwu prawa związane z przetwarzaniem danych?

Na zasadach określonych w RODO (art. 15-21) mają Państwo prawo do żądania od nas jako administratora: dostępu do podanych przez Państwa  danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych.  Mają Państwo także prawo  wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania.

W przypadku danych przetwarzanych na podstawie zgody mają Państwo prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, jakiego dokonano przed jej wycofaniem.

Mają Państwo także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w przypadku uznania, że przetwarzanie jest niezgodne z prawem.

Jak cofnąć zgodę?

W każdej chwili mogą Państwo cofnąć każdą udzieloną zgodę w związku z przetwarzaniem danych osobowych. Wystarczy wysłać e-mail, zadzwonić lub przesłać wiadomość pocztą tradycyjną na wskazane powyżej dane kontaktowe. Wolę cofnięcia zgody można wyrazić w dowolny sposób, jedynym warunkiem jest, aby dotarła ona do naszej wiadomości w sposób umożliwiający weryfikację Państwa tożsamości.

Jak długo będziemy przechowywać Państwa dane?

Dane przetwarzane na podstawie zgody będziemy przetwarzać do czasu wycofania przez Państwa tej zgody lub do momentu ustania celu przetwarzania.

Jak nie będziemy przetwarzać danych osobowych?

Państwa dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu (np. profilowaniu), które wywołuje wobec Państwa skutki prawne lub w podobny sposób istotnie na Państwa wpływa, niemniej jednak korzystamy z plików cookies oraz innych systemów rejestrujących ruch na naszych stronach internetowych. Więcej informacji mogą Państwo znaleźć w punkcie „Pliki cookies“.

Przekazywanie danych do innych odbiorców oraz do krajów trzecich

Dane mogą być udostępnianie innym odbiorcom – wyłącznie na podstawie przepisów prawa – oraz podmiotom, które świadczą usługi na rzecz Administratora i z którymi zawarł on stosowną umowę powierzenia przetwarzania danych, np. dostawcom i serwisantom usług IT.

Co do zasady nie przekazujemy danych do państw trzecich.

Informujemy jednak, że na naszej stronie umieszczona jest wtyczka do portalu społecznościowego Facebook.

Klikając w nią zostaną Państwo przeniesieni na ten portal. Informacje na temat zasad przechowywania danych na Facebooku są dostępne pod linkiem: https://pl-pl.facebook.com/privacy/explanation

Pliki cookies

  1. Strona internetowa Urzędu Gminy Sulmierzyce używa technologii cookies.
  2. Cookies (tzw. ciasteczka) to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na komputerze lub innym urządzeniu końcowym, z którego korzystają Państwo podczas przeglądania niniejszego serwisu.
  3. Ciasteczka mogą być używane w celu:
  • dostosowania treści strony internetowej do Państwa preferencji,
  • optymalizacji korzystania ze strony Urzędu Gminy Sulmierzyce,
  • tworzenia anonimowych statystyk w celu zrozumienia sposobu korzystania przez użytkowników ze strony internetowej.
  1. Pliki cookies nie służą identyfikacji Państwa danych osobowych.
  2. Możliwość umieszczenia plików cookies na urządzeniach końcowych jest domyślnym działaniem przeglądarek internetowych. Ustawienia te mogą Państwo w każdej chwili zmienić w swojej przeglądarce*, zgodnie z właściwą dla niej procedurą.
  3. Korzystanie z serwisu bez dokonania zmiany ustawień w przeglądarce internetowej w celu blokowania obsługi cookies** jest równoznaczne z wyrażeniem przez Państwa zgody na używanie plików cookies.
  4. Ograniczenie stosowania ciasteczek może wpłynąć na niektóre funkcje dostępne na stronie Urzędu Gminy Sulmierzyce.

* Użytkownik w każdej chwili ma możliwość wyłączenia lub przywrócenia opcji gromadzenia cookies poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej.

Standardowo większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików cookies. Każdy ma możliwość określenia warunków korzystania z plików cookies za pomocą ustawień własnej przeglądarki internetowej. Oznacza to, że można np. częściowo ograniczyć (np. czasowo) lub całkowicie wyłączyć możliwość zapisywania plików cookies – w tym ostatnim wypadku jednak może to mieć wpływ na niektóre funkcjonalności serwisu.

** Ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z plików cookies przez nasz serwis – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez ustawienia przeglądarki internetowej. W braku wyrażenia takiej zgody należy odpowiednio zmienić ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików cookies.

Wójt Gminy Sulmierzyce, jako Administrator Państwa danych osobowych, dokłada wszelkich starań, aby zapewnić wszelkie środki fizycznej, technicznej i organizacyjnej ochrony danych osobowych przed ich przypadkowym czy umyślnym zniszczeniem, przypadkową utratą, zmianą, nieuprawnionym ujawnieniem, wykorzystaniem czy dostępem zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi przepisami.

Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania w sprawie ochrony danych, prosimy o kontakt mailowy na adres: iod@sulmierzyce.eu .

Dziękujemy za wizytę na naszej stronie internetowej.

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close